Ouderen

Afspraak met praktijkondersteuners OUDEREN

Voor wie is dit spreekuur?
De Praktijkondersteuner Ouderen kan op allerlei terreinen helpen om het thuis wonen zo veilig en aangenaam mogelijk te maken. Deze praktijkondersteuner is deskundig op het gebied van begeleiding van chronisch zieken zoals geheugenproblemen, valpreventie, eenzaamheid en rouwverwerking. Zij houdt op elke locatie een wekelijks spreekuur. Indien nodig bezoekt zij oudere patiënten aan huis.

Bent vergeetachtig en maakt u zich zorgen over dementie? Neem dan vooral contact op met uw eigen huisarts. Vergeetachtigheid op oudere leeftijd betekent niet automatisch dementie. Het is goed om te weten dat wij afspraken over begeleiding bij dementie hebben met andere zorgverleners in IJsselstein waaronder bijvoorbeeld wijkverpleging en stichting Pulse.

Wist u dat:  In IJsselstein iedere eerste woensdag van de maand het Alzheimercafé wordt georganiseerd. De bijeenkomst is voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Meer info via Stichting Pulse, tel: 030 – 686 80 30 of kijk op de website van Stichting Pulse en/of Alzheimer Café IJsselstein.

Meer over dementie lezen? Kijk op: www.thuisarts.nl bij dementie

Heeft u vragen als mantelzorger?
In IJsselstein is er een steunpunt Mantelzorgers. U kunt hen bereiken via Stichting Pulse Mantelzorgers.

Mantelzorgmakelaars
Als er toch meer hulp thuis nodig is, thuis, of het niet meer lukt om thuis te kunnen blijven wonen, dan kan de mantelzorgmakelaar u helpen. Dit is een opgeleide professional die u helpt met alle regeltakenrond (mantel)zorg, welzijn, wonen, werk en inkomen. Ook hiervoor kunt u bij Stichting Pulse terecht.

Bent u 2 of meer keer gevallen in het afgelopen jaar, of bent u 1 keer gevallen en loopt u de laatste tijd moeilijker, bent u bang om te vallen? Samen met fysio- en ergotherapeuten kunnen we u helpen valangst te verminderen. Zo hopen we een val met ernstige gevolgen zoals een gebroken heup te voorkomen.

Samen met de praktijkondersteuner kunnen we kijken naar passende zorg, individueel via Stichting Pulse, of bijv. in een rouwverwerkingswandelgroep.

Elk jaar nemen getrainde vrijwilligers vragenlijsten af bij 75 plussers in IJsselstein. Mocht hieruit blijken dat u kwetsbaar bent, dan kan de praktijkondersteuner ouderen of wijkverpleegkundige contact met u opnemen. Ook hier in willen we u en uw partner of familie ondersteunen om zo lang mogelijk veilig thuis te kunnen blijven wonen.